De Koffieleuters

Westerhoven

De Koffieleuters Westerhoven nar

GESCHIEDENIS CS DE KOFFIELEUTERS

carnaval, hoe het begon

Over de vroegste geschiedenis van carnaval is tot op heden nog steeds weinig bekend, maar het blijkt dat in der loop der eeuwen het carnaval bij verschillende volkeren nagenoeg dezelfde betekenis had, namelijk een feest ter ere van de wederkomst van de lente. De lentefeesten bij de Germanen hebben ten aanzien van de carnavalsvieringen de meeste sporen achtergelaten. Bijvoorbeeld de nachtelijke vieringen met zang en dans en vooral de maskerades tijdens de zogeheten Fastnacht, later Vastenaovond genoemd. Dit feest was echter een heidens feest, maar wat heidens was werd door het Christendom niet zomaar over boord gezet, maar waar mogelijk werd het heidense verchristelijkt. Het heidense lentefeest werd zodoende dus een echt Christelijke feestviering.

Voordat aan de vasten-periode werd begonnen kon er nog wel een lentefeest vanaf. “Zet de bloemetjes nog maar eens buiten”, zei de kerk. Geniet nog maar eens met volle teugen van het goede dat God aan de aarde schonk. Maar daarna …. vast!

Tijden gaan voorbij en na de Tweede Wereldoorlog vond een verandering plaats in de opstelling tegenover carnaval. Men zag dat het feest het rustigste verliep daar waar dit het sterkst het karakter van een gemeenschapsfeest had. De gemeente ging ook meedoen en overhandigde bij de opening van het carnaval de sleutel van het dorp aan de Prins, waarbij er een beroep werd gedaan het feest ongerept te doen laten verlopen.

Van de carnavalsvieringen in Koffiegat is sprake vanaf 1956. Van de periode voor 1956 is weinig tot niets bekend, dus moeten wij tot op heden aannemen dat het carnaval in Westerhoven toen ook niet echt bestond.

Eind 1955 werd bekeken of het haalbaar was om in Westerhoven tot een heuse carnavalsviering te komen. Het voornaamste doel van deze carnavalsviering was om de Westerhovense jeugd een eigen dorpsfeest te geven. In de personen van de toenmalige pastoor de Eerwaarde heer P. Brands, oud burgemeester F. Schram, de onderwijzer de heer P. Bronee en Jan Hoppenbrouwers Sr. vindt de huidige carnavalsvereniging dan ook zijn grondleggers. Zij bespraken hun ideeën op de jeugdcentrale en het eerste gevolg van dit initiatief was de oprichting van carnavalsvereniging “de Koffieleuters”. Een aantal enthousiaste Westerhovenaren vormden de eerste Raad van Elf en op 11 november 1956 werd in de persoon van Prins Valentino d’n Urste (Janus Kuylaars) de allereerste Prins van Koffiegat gekozen. Prins Valentino d’n Urste was niet getooid met een steek, maar met een heuse koffiepot op z’n hoofd. Op zondag 3 maart 1957 werd Prins Valentino d’n Urste, voor de eerste keer in de Koffiegatse geschiedenis, officieel ingehaald. De nieuwe Prins en zijn gevolg werden in een triomfantelijke stoet naar het Mgr. Biermansplein gevoerd, alwaar de Prins uit handen van burgemeester Schram, voor 3 dagen de sleutels van Koffiegat in ontvangst mocht nemen. De eerste editie van het Koffiegats carnaval was een feit.

Een opmerkelijk feit, want wanneer we om ons heen in de regio kijken, dan zien we dat Koffiegat een van de oudste verenigingen kent. Westerhoven liep toen, regionaal gezien, al mee voorop! Iets wat we in onze carnavalshistorie nog vaak zijn tegengekomen. Hoe vaak won Westerhoven niet de hoogste prijzen in de Kempenoptocht?!

Hieruit blijkt wel dat de animo voor carnaval in Koffiegat erg groot is en dit vinden we dan zeker weer terug in de saamhorigheid; de wagenbouwers zijn tijdens carnaval “concurrenten” van elkaar, maar als er een groep in de problemen komt, dan zullen de anderen bijspringen om toch voor elkaar en met elkaar er weer een geweldige carnaval van te maken.

Wij als carnavalsvereniging hopen dan ook voor elke Koffieleuter een voor hem of haar gepaste carnaval te organiseren en dat carnaval in Koffiegat nog lang zal mogen blijven bestaan.

Carnavalsstichting “de Koffieleuters”.

Laatste nieuws

4 december 2017

voorverkoop in het Wapen van Westerhoven

De voorverkoop voor de 47e editie van de Koffiegatse Zittingsavonden vindt plaats op zaterdag 16 december.

Vanaf 18.00 uur kan er ingeschreven worden en de verkoop van de kaartjes begint om 19.30 uur.

De Zittingsavonden worden gehouden op: 

vrijdag     19 januari       19.30 uur

zaterdag  20 januari       19.30 uur

zondag     21 januari       18.30 uur

Let op: de aanvangstijden zijn anders dan u gewend bent

lees meer...
28 februari 2017

En toen barstte het los, de kinderoptocht maar ook een enorme plensbui en stonden alle kinderen die zo mooi opgesteld waren er druipnat bij. Dat was wel teleurstellend. Toch konden een aantal groepen

lees meer...
28 februari 2017

Gelukkig geen storm en niet teveel regen en een super mooie optocht in het dorp.

Daar is keihard aan gewerkt. Zoveel leuke en vooral gevatte thema’s kwamen voorbij bij de wagens, kleine en grote groepen en

lees meer...
18 februari 2017

Beste koffieleuters en koffieleuterinnekes van Westerhoven,

Dit  jaar is op vrijdag 24 februari onze schoolcarnaval.

We gaan er dan weer met al onze klassen en onze jeugdraad een leuke ochtend van maken. Volgens traditie gaan we eerst

lees meer...
5 februari 2017

Afgelopen zaterdag 4 februari hield carnavalsstichting de Koffieleuters weer haar jaarlijkse krentenmikactie. Evenals voorgaande jaren waagde nagenoeg iedere Koffieleuter zich aan de gok een heerlijke GROTE krentenmik te winnen. Prins Botanicus wil vanaf deze plaats dan ook alle Koffieleuters hartelijk danken voor de steun die zij door hun deelname aan de actie hebben gegeven.

De gelukkige winnaars van een krentenmik

lees meer...
22 januari 2017

Met een hoop nieuwe acts en vooral ook nieuwe gezichten is de Zitting 2017 zeker een succes geworden.

De opkomst van de Prins Botanicus is met een leuke act met film een frisse start. En we gingen van start met zijn leus/zin: De beuk erin!!

Daarna kwamen de Leuterhannekes . Zo leuk die kleintjes, maar natuurlijk ook

lees meer...
11 november 2016

LET OP: GEWIJZIGDE DATUM VOORVERKOOP ZITTINGSAVOND

De voorverkoop voor de Koffiegatse Zittingsavonden vindt plaats op zaterdag 17 december. Vanaf 19.00u kan er ingeschreven worden en de verkoop begint om 20.00u

De Zittingsavonden worden gehouden op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 januari.

lees meer...
8 november 2016

Wie o wie???

Er wordt al volop geraden en gespeculeerd wie het dan toch zal zijn. 

Wie wordt de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van Koffiegat?

lees meer...
18 juni 2016

Op zaterdag 11 juni jl vierde carnavalsstichting de Koffieleuters haar 60 jarig jubileum. s-Morgens vroeg werd er al begonnen met het opzetten van alle spullen en spellen voor de zeskamp. Het weer werd gelukkig tijdens de aanvang van de zeskamp beter en warmer. De 120 kinderen die aan de geweldige zeskamp deelnamen genoten volop; actie op de jungle stormbaan, volop vertier op de

lees meer...
11 januari 2016

Al vele jaren wordt in Koffiegat carnaval gevierd. En daar zijn we goed in. Bij een goed carnavalsfeest hoort vanzelfsprekend ook een mooie optocht. Dat we in Koffiegat mooie wagens bouwen staat als een paal boven water.

lees meer...

Evenementen

logo_Green Cicerone_kl (002).jpg
loomans-verhuur-logo.jpg
Catering-content-logo.jpg
bouwservice-westerhoven.gif
logo-finance.gif
ADRA-logo.jpg
baeten.gif
Heesterbikes.gif
jankwinten.gif
hucle1.jpg
cd.png
sportprijzen-valkenswaard.jpg
logo-beukers.png
tegelplintshop.jpg
rv-installaties.png
161-011T003_topslide_1a.jpg
seuntiens.gif
bijdeneut.jpg
logo.jpg
Jansen-van-Lierop.jpg
sanden-stucadoor.gif
A3-cars-logo.jpg
LUXLIGHT.gif
Logo_vanWoerkum.jpg
jvg.jpg
coppens-constructie.jpg
daris-tegelwerken.gif
home-kop.gif
kwinten-berry.gif
gif01.jpg
Elektro-Theuws-BV1-1236x345.png
deken.jpg
dn_bol_logo.jpg
301103_333194913442517_1173213032_n.jpg
index.jpg
penneke.jpg